Freecom SL Network Drive

Freecom SL Network Drive

Freecom SL Network DriveFreecom SL Network Drive je eksterni disk kapaciteta od 80 do 400 GB. Na prvi pogled ovaj uređaj izgleda kao klasičan USB eksterni disk, ali sa Ethernet portom, koji omogućava priključenje na LAN mrežu.

Kućište je od crnog, kvalitetno plastificiranog aluminijuma, sa brojnim lepo stilizovanim otvorima za hlađenje. Sa zadnje strane uređaja nalaze se: konektor za FastEthernet LAN, USB 2.0, prekidač za napajanje i priključak za eksterno napajanje. Na gornjoj ploči, pri kraju uređaja je i jedna plava signalna LED dioda.

Uz Freecom SL Network Drive dolazi instalacioni disk, sa uputstvom za rukovanje, Ethernet drajverom i USB drajverom za Win95.

Instalacija

Instalacija prolazi glatko, uz malo izneđenje, jer umesto da definišete IP adresu uređaja, instalcioni program traži da unesete kod i šifru uređaja, sa fabričke nalepnice na donjoj ploči kućišta.

Freecom SL Network Drive radi pod NDAS protokolom, koji omogućava rad u mreži bez zadavanja IP adrese. Analizom PC-ja posle instalacije saznajemo da je u sistem posle restarta dodat NDAS SCSI interfejs. Ovo dalje znači da se SL Network Drive vidi kao standardan disk, koji je posle priključenja na sistem (Mount) vidljiv kao standardan Windows disk, iako je priključen na mrežu.

Priključenje diska je moguće u Read-Only ili Read-Write režimu, a sistem od dva SL Network Drive-a može da bude organizovan u Mirroring režimu.

U uputstvu velikim crvenim slovima piše da uređaj ne treba koristiti istovremeno preko Ethernet i USB portova, tako da to nismo probali.

Rad

Po priključenju (Mount), uređaj je spreman za rad. Windows My Computer ga je prijavio kao Classic SL Drive E: i prijavio veličinu od 160 GB. KOntrolni sistem se postavlja u vidu ikone u System Tray-u sa sledećim opcijama:

  • Device Mount / Unmount - uspostavljanje i raskidanje veze
  • Register a New Device - registracija novog uređaja
  • Refresh Status - Status uređaja
  • About - Verzija drajvera
  • Options - Opcije, standardne i napredne

Kopiranje podataka na i sa SL Network Drive-a je standardno, a brzina rada je identična radu sa mapiranim diskom sa server računara. Disk je moguće koristiti ili kao USB disk ili kao mrežni disk, pri čemu je USB režim ipak nešto brži. Prema karakterisitikama proizvođača, USB 2.0 port ima brzinu do 480 Mbps, dok Fast Ethernet LAN ide do 100 Mbps.

U realnim testovima, USB pristup je bio 10-tak % brži od mrežnog pristupa, pri čemu je mrežni pristup, uprkos nešto manjoj brzini, daleko interesantniji za manje grupe korisnika, koji su u prilici da zajednički koriste arhivirane podatke sa SL Network Drive-a.

NDAS

NDAS režim ne traži nikakvo administrativno znanje mreža. Autorizacija pristupa se obavlja ID kodom uređaja i šifrom, čime je sadržaj SL Network Drive-a zaštićen od neželjenih pogleda, iako je priključen na LAN mrežu.

O NDAS tehnologiji nema puno podataka. Saznajemo da se radi o patentu XIMETA kompanije i da postoje rešenja za razne vrste Storage uređaja (HDD, ODD, Memory, Tape). Za razliku od NAS tehnologije, NDAS ne zahteva mrežni server na koga bi NAS uređaji bili priključeni, čime je prilagođen za rad u jednostavnijim SOHO okruženjima.

Utisak

NDAS mrežni disk je veoma jednostavan za korišćenje i u manjim okruženjima predstavlja realnu alternativu neuporedivo skupljim i težim za održavanje File Server-ima. Po potrebi se može poneti na put, u formi standardnog USB 2.0 eksternog diska i predstavlja odlično rešenje za arhiviranje podataka u manjim radnim grupama, kao i u sve prisutnijom kućnim/rezidencijalnim mrežama.

Freecom SL Network Drive se isporučuje sa SATA diskom veličine od 80 do 400 GB.

A.Filip, 02/2007


Povezano

HW prikazi

Netgear FVS336G
Netgear ProSafe FVS336G je VPN Firewall/Ruter sa dva WAN porta. Dolazi u kompaktnom metalnom kućištu, sa internim napajanjem i atraktivnom cenom.
Linksys RVS4000
Linksys RVS4000 je 4-portni Gigabit ruter, sa VPN podrškom, SPI Firewall-om i cenom manjom od 150 evra. Ono što ovaj uređaj izdvaja od niza sličnih je propusna moć NAT Internet veze od čak 800 Mb/s...
Linksys WRT300N
Linksys WRT300N je širokopojasni bežični ruter, koji objedinjuje tri uređaja u jednom kućištu. Tu su bežični Access Point, 4-portni Fast Ethernet Switch i ruter sa Firewall-om.
Linksys RV042
Linksys RV042 je 4-portni Internet VPN ruter. Ono što ga razlikuje od mase sličnih uređaja je prisustvo dva WAN porta, odnosno mogućnost da istovremeno održava dve Internet veze...

Dalje

IT Novosti

Četiri jahača informacione Apokalipse
Kakve su prognoze konsultantske kuće Gartner za sledećih 5 godina pročitajte u članku "Četiri jahača informacione Apokalipse", objavljenom u Asee News br.49.
A šta posle Interneta stvari
O utiscima posle LeWeb konferencije u članku "A šta posle Interneta stvari".

Dalje

Kontakt

Telefoni
011 3239 870 (+fax)
063 855 5856
065 3239 870
Adresa
Majke Jevrosime 17, Beograd


Prodaja

Index
Po proizvođaču
Apple, Qtek, HTC, Dell
Po kategoriji
Hardver, Sofver, LAN
Kompletan katalog