Kako da izaberete Internet provajdera?

Izbor Internet provajdera

Za potrebe poslovnih sistema, povezivanje sa Internet-om se obično vrši preko specijalnih, zakupljenih telekomunikacionih vodova.

Lokacija

Prvi zadatak je da pronađete Internet provajdera (ISP - Internet Service Provider) na vašoj geografskoj lokaciji. Važno je da smanjite troškove iznajmljene veze.

Propusni opseg

Trebate da odredite koliko vam propusnog opsega treba. Mala firma ili filijala sa nekoloko korisnika Internet-a može da radi preko telefonske linije koja pruža oko 28,8 Kbps. Preko ovakve veze možete da imate razmenu elektronske pošte, malo opterećeni Web i FTP server. Ne očekujte News razmenu i brz Web pristup.
Veće firme obično počinju sa 64 Kbps vezama preko iznajmljenih linija (takođe su u igri i Nx64 i Frame Relay mreže). Ovakva veza omogućava intenzivnu razmenu elektronske pošte, desetak Internet korisnika, kao i FTP i Web servere koji podržavaju nekoliko istovremenih konekcija.
Ako vaša firma ima više stotina službenika potrebna vam je E1, odnosno 2 Mbps veza.

Cena

Kada budete proveravali cene kod više Internet provajdera, videćete dosta veliki raspon cena. Kako je ISP tržište veoma konkurentno, pitanje je - čime je opravdana razlika u ceni?
Evo pregleda nekih standardnih činilaca:

Internet pristup

Ono u čemu se Internet provajderi najčešće razlikuju je - koliko je dobra njihova veza sa Internet-om. Posle svega, Internet je mreža mreža i još u stalnom rastu... Koju dužinu rute trebaju paketi sa vašim podacima da pređu da bi stigli do tih mreža i koliko su zagušene veze i čvorišta do njih? Mali Internet provajder ima tipično jednu ili dve fizičke veze, dok veliki imaju desetak veza do različitih delova Internet-a. Na osnovu ovoga procenite koja mreža može da vam pruži veći protok.
Na žalost, (još uvek) nema objektivnog načina da izmerite koliko je neki Internet provajder dobro ili pouzdano povezan. Ono što možete je - da ih pitate za mapu mreže, iz koje možete da vidite glavne koncentracije, kao i veze ka drugim mrežama i njihov kapacitet.

Podrška i servis

Neke stvari na koje treba da obratite pažnju nisu bitne na samom početku, ali kasnije, što više budete zavisili od Interneta, toliko će i one postajati važne. Na primer, može vam se desiti da ostanete u toku meseca prvo 24h, pa zatim 36h bez Internet veze. U oba slučaja greška je do provajdera - i mogla je da se otkloni u toku par sati.
Evo nekih pitanja za vašeg budućeg Internet provajdera:

  • Da li pruža 24x7 podršku? Šta znači ova usluga - imaju li inženjera u centru 24h sati dnevno, ili ga po potrebi zovu (što na primer ne uspeva nedeljom i praznikom)?

  • Imaju li rezevne delove ili rezervne kapacite u slučaju potrebe?

  • Da li kontinualno prate vašu vezu i zovu vas kada padne? Ili možda vi trebate da nadzirete vezu i zovete ih kada prestane da radi? (Ako je tako - nabavite pejdžer, da vas alarmira o problemima koji nastanu tokom noći.)

  • Da li na telefonu za podršku dežura kvalikovani personal ili morate dugo da čekate da vas spoje sa onim ko jeste?

  • Da li imaju stalni pristup svim delovima sistema, ili ako do kvara dođe u 03:00, morate da čekate do jutra? Ako je tako, računajte na desetak 8 - 12 satnih prekida godišnje.

  • Ako pružaju Dial-In usluge, da li imaju poseban broj za podršku za korisnike iznajmljenih veza? (Dial-In sistemi zahtevaju puno podrške velikom broju korisnika.)

Pažljivo pročitajte ugovor


Povezano

HW prikazi

Netgear FVS336G
Netgear ProSafe FVS336G je VPN Firewall/Ruter sa dva WAN porta. Dolazi u kompaktnom metalnom kućištu, sa internim napajanjem i atraktivnom cenom.
Linksys RVS4000
Linksys RVS4000 je 4-portni Gigabit ruter, sa VPN podrškom, SPI Firewall-om i cenom manjom od 150 evra. Ono što ovaj uređaj izdvaja od niza sličnih je propusna moć NAT Internet veze od čak 800 Mb/s...
Linksys WRT300N
Linksys WRT300N je širokopojasni bežični ruter, koji objedinjuje tri uređaja u jednom kućištu. Tu su bežični Access Point, 4-portni Fast Ethernet Switch i ruter sa Firewall-om.
Freecom SL Network Drive
Freecom SL Network Drive je eksterni disk kapaciteta od 80 do 400 GB. Na prvi pogled ovaj uređaj izgleda kao klasičan USB eksterni disk, ali sa Ethernet portom, koji omogućava priključenje na LAN mrežu...

Dalje

IT Novosti

4 prednosti rada u Oblaku

1. IT troškovi su proporcionalni vašim potrebama
2. IT troškovi su operativni troškovi, a ne kapialno ulaganje
3. IT stručnjaci upravljaju vašim IT resursima, dok se vi koncentrišete na vaš osnovni posao.
4. Tehnologije koje koristite su uvek najnovije verzije, nema potrebe da se vi bavite ažuriranjem softvera koji koristite.


Da li ste sumnjivi ako nemate Facebook profil
Sve više poslodavaca, a posebno menadžera za kadrove, sa sumnjom posmatra kandidate koji nemaju Facebook nalog. Pitaju se da li nešto krijete, da li vam je nalog suspendovan zbog neregularne aktivnosti....

Dalje

Kontakt

Telefoni
011 3089 486 (+fax)
063 855 5856
Adresa
Svetog Save 19, Beograd


Prodaja

Index
Po proizvođaču
Apple, Qtek, HTC, Dell
Po kategoriji
Hardver, Sofver, LAN
Kompletan katalog