MX zapisi

MX zapisi

Prenos elektronske pošte počinje određivanjem IP adrese mail servera za domen kome hoćemo da upitimo poruku. Ta IP adresa se dobija iz tzv. MX DNS zapisa (Mail eXchanger), što ćemo ilustrovati na primeru naših domena: inet.co.yu i yuonline.net.

# dig inet.co.yu MX … ;; ANSWER SECTION: inet.co.yu. 86400 IN MX 10 ns.inet.co.yu. inet.co.yu. 86400 IN MX 20 dial.yuonline.net.

# dig yuonline.net MX ... ;; ANSWER SECTION: yuonline.net. 86400 IN MX 10 dial.yuonline.net. yuonline.net. 86400 IN MX 20 ns.inet.co.yu.

Primetićete da oba navedena domena imaju više od jednog MX zapisa (po 2, primarni i Backup server). Pri slanju poruke SMTP server će se po pravilu obratiti MX-u sa najmanjim brojem (u našem primeru su to serveri sa MX vrednošću 10). Tek kada i ako komunikacija sa najnižim MX-om ne uspe, SMTP server može da pređe na viši MX, i tako redom, dok ne isporuči poruku, ili odustane.

Više SMTP servera za jedan domen se formira iz razloga da ako je primarni server defunkcionalan, Backup server preuzima njegov posao. MX serveri se standardno raspoređuju u različitim mrežama, čime se rešava i problem privremenog prekida rada pojedinih Internet linkova.

Poruke isporučene na niži MX (MX sa većim brojem) se ne prosleđuje korisnicima direktno, one čekaju da glavni SMTP server proradi, posle čega dolazi do prenosa "zalutalih" poruka i njihove isporuke korisnicima.

Anti-Virus
U slučaju Anti-Virus zaštite, dovoljno je da primarni MX ima Anti-Virus sistem, jer se isključivo preko njega obavlja razmena pošte sa korisnicima. Virusi koji stignu preko Backup servera će biti pročišćeni na primarnom serveru.

Anti-Spam
Sa neželjenom poštom (Spam) situacija je složenija. Da bi se osigurao prijem pošte sa MX Backup servera, RBL zaštita za poruke sa njega ne sme da bude aktivna, zbog čega Backup server treba da ima identičnu Anti-Spam konfiguraciju.

Dalje: RBL zaštita


Povezano

Posebna ponuda

Email Hosting
500 dinara mesečno, besplatan setup, 1 GB E-mail protoka, 20 POP box-eva.


Tehnička biblioteka

Registracija .rs Internet domena
Formular za unos podataka potrebnih za registraciju .RS domena
Web Hosting cenovnici
Cenovnici za držanje web prezentacija
Web Hosting ugovori
Ugovori za držanje prezentacija

Dalje

Prikazi opreme

Netgear FVS336G
Netgear ProSafe FVS336G je VPN Firewall/Ruter sa dva WAN porta. Dolazi u kompaktnom metalnom kućištu, sa internim napajanjem i atraktivnom cenom.

Dalje

HTC

Kontakt

Telefoni
011 3239 870 (+fax)
063 855 5856
065 3239 870
Adresa
Majke Jevrosime 17, Beograd