Odakle im moja adresa?

Odakle im moja adresa?

Email adrese se mogu prikupiti na više načina:

  • Sa vašeg Web sajta, pomoću tzv. Email Address Spider-a,
  • Direktnim upitima na Mail server - pomoću Email Harvesting tehnike,
  • Ako ste se na nekom Web sajtu prijavili i ostavili podatke o sebi

Address Spider (pauk) je SpamWare program koji analizira odabrani Web sajt, traži i beleži pronađene Email adrese. Postupak je preuzet sa regularnih Web Spider-a, koji pune sadržaj Web pretražvača (Search Engine), ali je namena ovakvih programa čisto maliciozna, jer se prikupljne Email adrese koriste za formiranje listi adresa na koje će ubrzo biti poslate spem poruke.

Email Harvesting (tj. žetva Email adresa) je takođe postupak ekstrakcije Email adresa, ali u ovom slučaju, direktno sa SMTP servera zaduženog za određeni domen. Tehnika se u suštini sastoji od glupih, mehaničkih proba svih mogućih kombinacija slova i brojeva, dok se ne dođe do seta stvarnih Email adresa. Ovakvi programi imaju nešto ugrađene inteligencije, a to je da izbegnu abuse@, postmaster@ i slične Email adrese koje bi Spamer-a dovele u neugodnu situaciju.

Registracija za pristup nekom "zaštićenom" Web prostoru, kao što su na primer porno Web zone brzo dovodi do upisa na Spam listu i zatim poplave poruka adekvatnih onome što ste za trenutak poželeli da vidite. Još gore, može se desiti da ste se prijavili za pristup sasvim regularnom sadržaju, ali da je baza podataka "hakerisana" i vaš Email završio na nekom CD-u sa milion adresa koji se prodaje preko Internet-a za 20-tak dolara.

Veći "Bulk Mail" provajderi imaju zastrašujuće bogatu ponudu raznih verifikovanih Email listi klasifikovanih po bilo kom demografskom i geografskom principu.

Kako se zaštiti?
Da bi ste izbegli da postanete žrtva Spam industrije, potrebno je da se discplinovano pridržavate sledećih principa:

  • Na kompanijskom ili privatnom Web sajtu ne smete da imate uobičajene linkove tipa
  • Umesto prostih Email linkova postavite HTML forme (primer) u kojima je potrebno da se unese ime, prezime, kontakt telefon i slično.

  • Izbegavajte da zarad "besplatnih" sadržaja ostavljate lične podatke o sebi, koliko je god moguće.

  • Zaoštrite Cookie politiku unutar vašeg Internet Browser-a na više restriktivnu, ili drugim rečima - ne ostavljajte tragove...


Povezano

Posebna ponuda

Email Hosting
500 dinara mesečno, besplatan setup, 1 GB E-mail protoka, 20 POP box-eva.


Tehnička biblioteka

Registracija .rs Internet domena
Formular za unos podataka potrebnih za registraciju .RS domena
Web Hosting cenovnici
Cenovnici za držanje web prezentacija
Web Hosting ugovori
Ugovori za držanje prezentacija

Dalje

Prikazi opreme

Netgear FVS336G
Netgear ProSafe FVS336G je VPN Firewall/Ruter sa dva WAN porta. Dolazi u kompaktnom metalnom kućištu, sa internim napajanjem i atraktivnom cenom.

Dalje

HTC

Kontakt

Telefoni
011 3239 870 (+fax)
063 855 5856
065 3239 870
Adresa
Majke Jevrosime 17, Beograd