Produženje registracije .YU domena

Da li ste produžili vaš .yu domen?


Produženje registracije .YU domena

Produženje registracije vašeg .yu domena vršiće se u periodu od 03.11.2008. do 02.03.2009. Posle tog datuma svi .yu domeni za koje nije plaćeno produženje registracije će biti deaktivirani, a to znači da neće više biti aktivan ni jedan od servisa koje koristite preko tih domena (kao www, email, ftp, itd….)

U dodatnom periodu od 03.03.2009. do 30.04.2009. deaktivirani domeni će moći ponovo da budu aktivirani, ako uplatite naknadu za produženje registracije.

Posle 04.05.2009. svi .yu domeni za koje nije plaćeno produženje će biti trajno obrisani.

Svi .yu domeni za koje je plaćeno produženje biće aktivni na Internetu do 30.09.2009. bez obzira na datum kada je produžena njihova registracija.

Cena produženja registracije .yu domena je 550 din +PDV

Kako produžiti registraciju .yu domena? Šta je potrebno od dokumentacije?

Produženje je vrlo jednostavno – samo pošalejte vaš zahtev za produženjem (sa vašim knjigovodstvenim podacima, ako već niste naš klijent) na office@inet.rs. Nikakva dokumentacija nije potrebna, produženje će biti izvršeno najkasnije sledećeg radnog dana po vašoj uplati.


Zašto produžiti .yu domen

http://www.b92.net/video/video.php?nav_category=905&nav_id=347733

S obzirom da od 10. marta 2008. traje registracija domena u novom nacionalnom .rs domenu postavlja se pitanje zašto bi ste uopšte i dalje koristili vaš postojeći .yu domen? Zar „preregistracijom“ u novi .rs domen niste završili sve što se tiče .yu domena, koji 30.09.2009. odlazi u istoriju? Mnogi vlasnici .yu domena smatraju da su se registracijom naziva novog .rs domena i početkom korišćenja raznih Internet servisa u novom domenu (nova adresa za vaš web sajt, nove email adrese) „oslobodili“ svih veza sa starim .yu domenom.

Najčešće se pitanje domena povezuje sa registracijama u nekim drugim oblastima – npr. kada dobijete novu registarsku tablicu na vašem vozilu, stara više nije aktivna i možete odmah da zaboravite na stari broj tablice, samo je nova bitna i samo se ona koristi. Kod Internet domena stvari stoje malo drugačije. Pre svega, sam pojam „preregistracije“ je pogrešan – u stvari vi ste registrovali novi naziv domena naziv_firme.rs i/ili naziv_firme.co.rs, ali, osim ako niste izričito dali nalog za brisanje prethodno korišćenog domena naziv_firme.co.yu, on je i dalje aktivan, kao što i dalje postoje elektronski poštanski sandučići sa vašom ime.prezime@naziv_firme.co.yu email adresom.

Pomislite koliko ste email poruka poslali sa stare .co.yu adrese u poslednjih 15-ak godina aktivnosti .yu domena. Koliko je vaših partnera u njihovim adresarima zapamtilo vašu .co.yu email adresu? A sad pomislite koliko u svim svetskim i domaćim Internet pretraživačima (Google, Yahoo, Pogodak, itd.) postoji rezultata pretraživanja u  kojima je navedena .co.yu adresa na vašem sajtu. Na koliko različitih web sajtova se nalaze linkovi ka vašim .co.yu stranicama za koje i ne znate, ali koji su vam u prošlosti doneli korisne kontakte. Vaše višegodišnje ulaganje (postavljanje kvalitetnog sadržaja i servisa) u web sajt na .co.yu adresi nije automatski prebačeno na novu .co.rs ili .rs adresu. Naravno, tokom vremena će rezultati pretraživača u sve većoj meri referisati rezultate na vaše nove adrese, ali koliko će vlasnika drugih sajtova, koji su na svojim stranicama postavili linkove ka vašim .co.yu adresama, sada ažurirati te linkove tako da pokazuju na vaše nove .rs adrese? Sve dok na Internetu funkcioniše .yu domen ove “zastarele” informacije će pomoći vašim potencijalnim partnerima da stupe u kontakt sa vama. Nemojte sebe lišiti poslednje godine u kojoj .yu domen još uvek može da vam pomogne da iskoristite sve mogućnosti koje vam pruža prisustvo na Internetu. Naravno, za to vreme aktivno koristite sve postojeće servise pod novim .rs domenom, tako da kada .yu domen konačno istekne 30.09.2009. imate adekvatnu zamenu za uspešno predstavljanje svih vaših poslovnih potencijala na Internetu. Ne zaboravite da proverite pod kojom email adresom ste prijavljeni na raznim Internet servisima (Skype, MSN, Facebook, Tagged, Xing, Linkedin,……) i da blagovremeno vašu .yu email adresu zamenite novom .rs. Ako to ne uradite, posle deaktiviranja vašeg .yu domena nećete moći da upravljate vašim servisom. Na primer ako ste zaboravili šifru - uputstvo za novu šifru vam se šalje na adresu pod kojom ste se prijavili, a ako ta adresa više nije aktivna jedino što će vam preostati je da otvorite novi nalog.

Ovi razlozi nas navode na to da je potrebno razmisliti o tome koliko brzo zaista želimo da se oslobodimo starog .yu domena. Preporučujemo vam da iskoristite potencijal koji postoji u višegodišnjem prisustvu na Internetu pod .yu domenom do poslednjeg mogućeg trenutka – a to je za sada 30.09.2009., kada je planirano da se .yu domen konačno isključi sa svetske mreže.


Povezano

IT Sigurnost

Spam
Spam je naziv za neželjene Email poruke, koje najčešće sadrže reklame, ali sve češće i razne Spyware programe, kao i Phishing prevare...
Phishing
Phishing je vrsta Internet prevare sa trenutno najbržim rastom. Koristi tehnike socijalnog inženjeringa poput falsifikovanih Email poruka i ilegalnih Web sajtova da bi namamili primaoca da oda privatne finansijske podatke kao što su broj kreditne kartice, korisničko ime i pristupnu šifru.
Hoax
Hoax je Email poruka koja je poslata u stilu lanca sreće, koja opisuje neki razorni i potpuno neverovatni tip virusa. Ove poruke se mogu prepoznati po opštem tonu, kao i po tome što nemaju Attachment (dodatak uz poruku), ni reference koje bi mogle da potvrde verodostojnost poruke.
Doombot
Doombot je nova varjanta Mytob virusa, koja kao mamac koristi alarmantu poruku o gašenju Email servisa...

Dalje

Linksys