Linksys SRW224G4

Linksys SRW224G4

Linksys SRW224G4 je 24-portni Fast Ethernet Switch sa 4 dodatna Gigabit Ethernet porta i Web interfejsom za nadzor i konfiguaciju. Uređaj je visine 1 HE (oko 5cm) i predviđen je za montažu u standardne 19 inčne ormane. Realizovan je putem danas uobičajene Non-Blocking, Wire Speed arhitekture, koja obezbeđuje visoke mrežne performanse.
Pobednički koncept
Ono što ovaj uređaj razlikuje od drugih sličnih uređaja je prisustvo čak 4 Gigabit porta za povezivanje sa bržim uređajima ili mrežama. Gigabit portovi su u slučaju Linksys SRW224G4 organizovani na originalan način: ako vam trebaju sve četiri veze preko «bakra», nemorate ništa da menjate. Ako ovaj uređaj želite da povežete na postojeću optičku mrežu, odnosno da pokrijete veće rastojanje, dva od četiri porta se mogu preklopiti dodatnim standardnim modulima tipa mini-GBIC (SPF) i pretvoriti u optičke Gigabit veze.

Najveći problem adaptacije postojećih mreža, kao i formiranja novih LAN mreža je ovime rešen. Najčešći problem u srednje velikim mrežama (20 do 50 konekcija) je to što ćete par Gigabit portova, kako stvari stoje, potrošiti na međusobne veze susednih Switch-eva (Backbone) i tako ostati bez Gigabit portova potrebnih za vezu sa server računarima.

Linksys SRW224G4 bez ikakve doplate ima aktivna čak 4 Gigabit RJ-45 porta, te ako i potrošite jedan ili dva porta na vezu sa susednim Switchevima i dalje vam ostaju dva ili tri brza porta za vezu sa server računarima.

Možda najvažnija činjenica je da ovi uređaji imaju Cisco-Linksys oznaku, što na više načina garantuje integraciju ovih uređaja u postojeće Cisco okruženje. Ako radite u takvom zahtevnom okruženju, sigurno će vam značiti podrška za VLAN i Trunking grupe, SNMP, SSL, SSH i 802.1x autentikacija korisnika.

Podešavanje

Na prednjoj ploči uređaja nalaze se LED diode koje pokazuju status uređaja, 24 Fast Ethernet porta, 4 Gigabit porta i dva opciona mini-GBIC porta. Tu je i standardni serijski COM port za konfiguraciju, dok se sa zadnje strane nalazi priljučak za napajanje. Kućište je čvrsto, robusno i pri tome ne previše teško.

Uređaj je opremljen Telnet, Web, SSH i SNMP interfejsima. Probali smo da prema priloženom uputstvu uređaju pristupimo direktno iz mreže, bez prethodne konfiguracije putem serijskog kabla. SRW224G4 ima fabrički podešenu adresu 192.168.1.254, te se preko Telnet interfejsa lako može prebaciti na potrebnu adresu, posle čega Web Browser-om možemo da dovršimo posao.

Postupak konfiguracije “iz mreže” se jednostavno obavlja tako što na PC računaru privremeno uvedete dopunsku adresu u domenu adresa novog Switch-a (npr. 192.168.1.1). Kada posle toga “dohvatite” Switch putem Telnet-a ili Web-a, menjate mu adresu kako vama odgovara, snimate konfiguraciju i možete da ukinete privremenu adresu iz 192.168.1.x opsega.

Web Interfejs

Web interfejs Linksys-a SRW224G4 je veoma zreo i veoma pregledan. Tokom podešavanja ne pokazuje nikakve znakove nestabilnosti, brz je i upotrebljiv. Za pohvalu je postojanje linkova koji vas brzo vode do User Guide-a (korisničkog uputstva) i Support-a (podrške).

Opcija za podešavanje ima puno. Na prvom nivou ih ima tačno 12, a neke od njih se razvijaju i u  preko 10 podopcija. Ovo govori o složenosti ovog uređaja, ali je važno da podsetimo da Linksys SRW224G4 radi i bez ikakvog dodatnog podešavanja.

Test u realnoj, pomalo problematičnoj mreži je prošao bez ikakvih problema.

SRW224G4 se lako složio sa postojećim, par godina starijim i neuporedivo skupljim Cisco Catalyst Switch-em. Dva Gigabit porta su iskorišćena za povezivanje postojećih File i DataBase servera, koji već duže vreme nisu imali preko čega da rade “brže”.

Statistika rada je pokazala odsustvo ikakvih mrežnih grešaka na kablovskoj instalaciji, što je prva stvar koju proveravate kada korisnici počinju da se žale. Gigabit linkove smo namerno pustili preko nešto slabijih Kat5E kablova, što je takođe prošlo bez problema, prema uvidu u statistiku Gigabit portova (Packets with Errors = 0).

Sigurnost i upravljivost

Osnovna razlika Linksys SRW224G4 u odnosu na druge slične uređaje je prisustvo brojnih sigurnosnih mehanizama. Web pristup je osiguran SSL enkripcijom, konzolni rad SSH-om, a pristup korisnika je moguće kontrolisati protokolom 802.1x,  RADIUS serverom i filtriranjem po MAC adresama…

Sigurnost IT sistema je sve veći imperativ, što znači da je potrebno obezbediti kontrolu pristupa mreži na bukvalno svim nivoima. Iz tog razloga je navedeni borbeni komplet sigurnosnih mehanizama jednostavno rečeno - potreban.

Kada se reši koncept sigurnosti i nadzora, dolazimo do podrške za kvalitet servisa – QoS. I po ovom pitanju SRW224G4 ima šta da kaže. Tu su 4 prioritetna reda za obradu sa raznim načinima za prioritizaciju multimedijskog saobraćaja (802.1p),  TOS i DSCP na sloju 3 i preko toga brojni elementi podrške za IPv6.

Uz uređaj dolazi CD sa korisničkim uputstvom i MIB bazama. Preostaje još da kažemo da je pored uobičajenog SNMP-a na rapolaganju i RMON nadzor (koji pokriva istorijat, statistike, alarme i “događaje” u mreži).

Karakterisitike, ukratko:

• 24x 10/100 RJ-45 Ethernet porta, kapaciteta do 200 Mbps po portu
• 4x 10/100/1000 RJ-45 Ethernet porta , sa dva opciona mini-GBIC-a
• Kapacitet preklopne matrice od 12,8 G non-blocking
• WebView - monitoring putem Web interfejsa
• 802.1q VLAN podrška, po portu, do 256 VLAN-ova
• Port Trunking – do 8 grupa agregiranih portova, radi povećanja propusne moći
• Potpuna konfiguracija portova – Link, brzina, Duplex, Auto MDI/MDIX, kontrola toka
• Rek montaža
• Do 8K MAC adresa
• SSH i SSL podrška
• Autentikacija korisnika po 802.1x standardu i MAC filtracija
• SNMP i RMON nadzor i upravljanje
 

Zaključak

Linksys SRW224G4 je veoma interesantan uređaj, sa izuzetno prihvatljivom cenom.

Utisak koji ostavlja je odličan, toliko dobar da mu je teško naći manu. Izgleda da je proizvođač bukvalno o svemu vodio računa. Na uređaju je sve dorečeno i balansirano.

Ciscov znak, uvid u karakteristike, kratka proba (kao i cena) je sve što vam treba da se odlučite da upravo ovim uređajem proširite vašu najverovatnije “tesnu” LAN mrežu.

Aleksandar Filip, jun 2006.


Povezano

HW prikazi

Netgear FVS336G
Netgear ProSafe FVS336G je VPN Firewall/Ruter sa dva WAN porta. Dolazi u kompaktnom metalnom kućištu, sa internim napajanjem i atraktivnom cenom.
Linksys RVS4000
Linksys RVS4000 je 4-portni Gigabit ruter, sa VPN podrškom, SPI Firewall-om i cenom manjom od 150 evra. Ono što ovaj uređaj izdvaja od niza sličnih je propusna moć NAT Internet veze od čak 800 Mb/s...
Linksys WRT300N
Linksys WRT300N je širokopojasni bežični ruter, koji objedinjuje tri uređaja u jednom kućištu. Tu su bežični Access Point, 4-portni Fast Ethernet Switch i ruter sa Firewall-om.
Linksys RV042
Linksys RV042 je 4-portni Internet VPN ruter. Ono što ga razlikuje od mase sličnih uređaja je prisustvo dva WAN porta, odnosno mogućnost da istovremeno održava dve Internet veze...

Dalje

IT Novosti

Još dva mesta na Linux kursevima - srednji i napredni!
 • Linux 2 - srednji kurs
  • 1. čas 1.novembar 2018.
  • 2. čas 6.novembar 2018.
  • 3. čas 8.novembar 2018.
  • 4. čas 13.novembar 2018.
  • 5. čas 15.novembar 2018.

Program srednjeg kursa možete da vidite na ovoj adresi 
Cena po polazniku je 18.000,00 RSD + PDV.  

 • Linux 3 - napredni kurs
  • 1. čas 20.novembar 2018.
  • 2. čas 22.novembar 2018
  • 3. čas 27.novembar 2018.
  • 4. čas 29.novembar 2018.
  • 5. čas 4.decembar 2018.
  • 6. čas 6.decembar 2018.

Program naprednog kursa možete da vidite na ovoj adresi
Cena po polazniku je 24.000,00 RSD + PDV.

Termini za održavanje kurseva su 16:00-20:00
Lokacija: Nastavni centar Informatike, Jevrejska 32, II sprat. 

Prijavljivanje na office [at] inet.rs


Četiri jahača informacione Apokalipse
Kakve su prognoze konsultantske kuće Gartner za sledećih 5 godina pročitajte u članku "Četiri jahača informacione Apokalipse", objavljenom u Asee News br.49.

Dalje

Kontakt

Telefoni
011 3239 870 (+fax)
063 855 5856
065 3239 870
Adresa
Majke Jevrosime 17, Beograd


Prodaja

Index
Po proizvođaču
Apple, Qtek, HTC, Dell
Po kategoriji
Hardver, Sofver, LAN
Kompletan katalog