Linksys WRT300N

Linksys WRT300N

Linksys WRT300N je širokopojasni bežični ruter, koji objedinjuje tri uređaja u jednom kućištu. Tu su bežični Access Point, 4-portni Fast Ethernet Switch i ruter sa Firewall-om. Osnovna namena ovog uređaja je deljenje širokopojasne Internet konekcije (ADSL ili Cable) za grupu korisnika.

Access Point je u N klasi (802.11n) što takođe znači više stvari odjednom. Sam N standard znači istovremenu primenu više radio uređaja, čime se obezbeđuje bolje pokrivanje prostora i veća brzina prenosa, naročito na većim rastojanjima. N klasa je kompatibilna sa prethodnim bežičnim B i G uređajima, ali donosi i širi prenosni opseg radio kanala, što može da znači i do 12 puta veću brzinu prenosa u odnosu na G standard.

Od žičanih priključaka, na raspolaganju je 5 RJ-45 konektora, 1 za WAN vezu i 4 za LAN veze.

WR300N je u kompaktom kučištu plave i crne boje, sa tri antene. Uz uređaj dolazi i plastično postolje, čime se WRT300N može montirati vertikalno na površini stola. Sve tri antene imaju rotacione zglobove, koji omogućavaju vertikalni položaj antena bez obzira na odabrani način montaže samog uređaja.

Podešavanje

Podešavanje WRT300N se ne razlikuje bitno od drugih Linksys rutera. Uređaj fabrički dolazi sa LAN adresom 192.168.1.1 i uključenim DHCP serverom, tako da sve što je potrebno je da priključite PC na jedan od LAN portova i preko Web interfejsa počnete fino podešavanje uređaja. WAN i LAN portovi su različite boje, tako da i bez ikakvog iskustva teško možete da pogrešite pri povezivanju (WAN port je plave, dok su LAN portovi jarko žute boje).

Sa prednje strane uređaja uz LED diode se nalaze i odgovarajuće ikone, što olakšava razumevanje statusa uređaja. Na primer: dioda uz simbol katanca označava da li je uključena enkripcija bežičnog linka. Na instalacionom disku, koji se isporučuje uz uređaj, nalazi se i zgodan Wizard program, namenjen ne-profesionalcima, koji vas pokaznom tejnikom vodi kroz proces instalacije, korak po korak.

Po pitanju sigurnosti bežične mreže, WRT300N podržava čak 6 režima: PSK-Personal, PSK2-Personal, PSK-Enterprise, RADIUS i WEP. Takođe je moguće aktivirati režim “izolacije”, u kojem bežični klijenti komuniciraju sa Access Point-om, ali ne i međusobno.

Kao i kod sličnih Linksys uređaja, Web interfejs sadrži niz opcija za podešavanje rada “specijalnih aplikacija”, kao što su igre i drugi novi multimedijalni servisi.

Tu su i uobičajena DMZ i Port Forwarding podešavanja, dok je značajna novost podrška za WMM (Wi-Fi Multi Media) specifikaciju koja (konačno) omogućava podešavanje QoS - kvaliteta servisa pri  bežičnom prenosu.


Par reči o N standardu

IEEE 802.11n standard najavljuje značajna povećanja propusnog opsega bežičnih mreža, korišćenjem specijalne MIMO (Multiple Input, Multiple Output) tehnike prostornog multipleksiranja radio talasa. Prema standardu, brzine bežičnih veza idu od 150 do 300 Mbps, odnosno do 150 Mbps realnog protoka.
150 Mbps je puno, više nego što žičani Fast Ethernet LAN može da prenese.

Međutim, standard još uvek nije usvojen u finalnom obliku (što se očekuje na proleće 2007.), što ne sprečava  proizvođače čip-setova i mrežne opreme da uveliko izbacuju nove, atraktivne modele, kao što je Linksys WRT300N.

Puni test N standarda nismo mogli da obavimo zbog banalnog problema, jer nismo uspeli da nabavimo odgovarajuće (nove) WiFi N kartice za PC računare. Pronašli smo par objavljenih benčmarka N instalacija, koji  prikazuju izmerene realne prenosne brzine od 112,17 Mbps za par WRT300N i WRC300N (odgovarajuća PC WiFi N kartica). Brzine veće od 50 Mbps su moguće na rastojanjima do 50 fita (16 metara), dok je na 100 fita (30-tak metara) brzina prenosa sa WRT300N oko 40 Mbps. Ovo su dobri rezultati koji garantuju visok propusni opseg u standardnim kućnim i uobičajenim kancelarijskim okruženjima.

Naglašavamo da kompatibilnost sa B i G uređajima nije problem, tako da oni kojima je propusni opseg primarni problem – bez puno razmišljanja mogu da nabave Access Point N klase, pogotovu ako nemaju prethodne G instalacije. Probe koje smo obavili u G klasi su za kvalitet signala konstantno davale odlične (Excelent) rezultate.

U N režimu pomeranjem antena je moguće bolje pokriti prostor, jer MIMO tehnika podrazumeva prijem višestrukih odbijenih signala od zidova.

N režim znači i korišćenje duplo šireg radio kanala (40 MHz umesto 20 MHz). Zbog ovoga N uređaji imaju ugrađenu detekciju susednih mreža i algoritam smanjivanja snage u slučaju detekcije “komšijske mreže”.

 

Ostale tehničke karakteristike

Rekli smo da WRT300N podržava više režima enkripcije bežičnog saobraćaja, kao i da ima ugrađeni DHCP server i SPI Firewall. Sa 4 LAN porta i brzim bežičnim linkom on lako postaje centar svake manje mreže.

WAN port ima brojne načine konfiguracije i adresiranja, tako da se WRT300N sasvim lako postavlja iza proizvoljnog Cable ili ADSL modema.

Naglašavamo i mogućnost ograničavanja Web saobraćaja, u vidu višestrukih kontrolnih listi, uz prateće vremenske parametre, kao što su dani u nedelji ili sat tokom dana.


 
Zaključak

Linksys WRT300N je ostavio sjajan utisak, od dizajna, preko podešavanja, do rada. Upravljački interfejs je izuzetno pouzdan, sa nešto malo dužim vremenom potrebnim za snimanje izmene konfiguracije. Rad uređaja je stabilan, a kompatibilnost sa starijim standardima protiče bez većih  problema.

Sa druge strane, bežični N standard je priča za sebe. Linksys je prihvatio tržišnu utakmicu i izašao sa uređajem koji korektno radi, iako sam standard nije kompletiran. 2,4 GHz band je u našim urbanim okruženjima prilično zasićen i pitanje je kako će se stare mreže ponašati posle susreta sa novijim i snažnijim tehnologijama, koje neumitno dolaze.

 


Povezano

HW prikazi

Netgear FVS336G
Netgear ProSafe FVS336G je VPN Firewall/Ruter sa dva WAN porta. Dolazi u kompaktnom metalnom kućištu, sa internim napajanjem i atraktivnom cenom.
Linksys RVS4000
Linksys RVS4000 je 4-portni Gigabit ruter, sa VPN podrškom, SPI Firewall-om i cenom manjom od 150 evra. Ono što ovaj uređaj izdvaja od niza sličnih je propusna moć NAT Internet veze od čak 800 Mb/s...
Linksys WRT300N
Linksys WRT300N je širokopojasni bežični ruter, koji objedinjuje tri uređaja u jednom kućištu. Tu su bežični Access Point, 4-portni Fast Ethernet Switch i ruter sa Firewall-om.
Linksys RV042
Linksys RV042 je 4-portni Internet VPN ruter. Ono što ga razlikuje od mase sličnih uređaja je prisustvo dva WAN porta, odnosno mogućnost da istovremeno održava dve Internet veze...

Dalje

IT Novosti

Četiri jahača informacione Apokalipse
Kakve su prognoze konsultantske kuće Gartner za sledećih 5 godina pročitajte u članku "Četiri jahača informacione Apokalipse", objavljenom u Asee News br.49.
A šta posle Interneta stvari
O utiscima posle LeWeb konferencije u članku "A šta posle Interneta stvari".

Dalje

Kontakt

Telefoni
011 3239 870 (+fax)
063 855 5856
065 3239 870
Adresa
Majke Jevrosime 17, Beograd


Prodaja

Index
Po proizvođaču
Apple, Qtek, HTC, Dell
Po kategoriji
Hardver, Sofver, LAN
Kompletan katalog