FAQ

FAQ - Pitanja i odgovori

ovo je lista najčešće postavljenih pitanja vezanih za I*Net web hosting servis

Tehnička pitanja

Ažuriranje prezentacije

Kako se vrši ažuriranje prezentacija?
Najlakše je da prezentaciju ažurirate sami putem FTP-a, ali ako mislite da je to komplikovano ili prosto nemate vremena, donesite prezentaciju na disketi, na klasičnom ili rewritable CD-u, a mi ćemo je postaviti na pravo mesto. Kad ažurirate putem FTP-a, možete da se ulogujete preko bilo kog provajdera na svetu. Za izmene prezentacije preporučujemo Macromedia Dreamweaver, Netscape Composer, Front Page i slične programe koji imaju integrisane inteligentne FTP klijente za upload. Inače, za sam upload prezentacije može se koristiti bilo kakav FTP klijent (npr. CuteFTP).

Mogu li da ažuriram prezentaciju sa akademske mreže?
Korisnici nekih delova akademske mreže imaju zabranjen FTP servis. Ovakva zabranu korisnicima su uveli njihovi administratori zbog nedovoljno širokog linka preko koga ova mreža izlazi u svet. Što se nas tiče, FTP je potpuno otvoren servis i nikakve zabrane nisu uvedene, iako zadržavamo pravo da ograničimo pristup sa servera koji se pokažu kao nesigurni.

Koji su podaci za FTP upload za moj server?
Podatke za FTP upload dobijate pri registraciji domena - tačnije, kada se završi konfiguracija našeg/vašeg servera, tako da možete da upload-ujete i testirate sajt pre nego što on bude globalno vidljiv.

Koji su zahtevi u pogledu imena fajlova na prezentaciji?
Postoje dva bitna podatka koje bi korisnici trebalo da imaju na umu: Prvo, fajlovi koji se upload-uju na sajt ne mogu u imenu da imaju razmak. Drugo, ime osnovnog (početnog) fajla je jedno od sledećih (prikazuje se prvi koji postoji): index.cgi index.html index.htm default.htm Default.htm index.phtml index.php3 index.php index.shtml (obratite pažnju na velika i mala slova!). Na zahtev korisnika moguće je napraviti i drugačiju konfiguraciju.

Ograničavanje pristupa delovima sajta

Da li je moguće kontrolisati pristup pojedinim delovima prezentacije preko lozinki (.htpasswd ili nesto slicno)?
Da. Preporučujemo korišćenje .htpasswd fajlova. Možete download-ovati program za ažuriranje korisničkih imena i password-a na osnovu kojih ćete da kontrolišete pristup. 

Kako da ograničim pristup određenim direktorijumima?
Pristup direktorijumima mozete da ograničite sifrom i po Internet domenu korisnika. Detaljnije o zaštiti: http://www.inet.co.yu/www/faq/password/

CGI skriptovi, PHP, Perl

Pod kojim uslovima se vrši postavljanje vlastitih CGI skriptova?
Skriptove možete da pišete u Perl-u i PHP-u. Ako ne koristite ni jedno ni drugo, javite se, možemo da obogatimo server :)) PHP je nešto sporiji, i zgodan je za jednostavne poslove i generisanje strana sa manjim dinamičkim sadržajima. Ako pišete skriptove koji obrađuju više od minimalne količine podataka, preporučujemo Perl koji je sam po sebi izuzetno brz - i samim tim neuporedivo brži od PHP-a.

Da li obezbeđjujete neke od standardnih CGI skriptova npr. Matt Wright's FormMail, Muquit's WebCounter ili je to kompletno u domenu priredjivača prezentacije?
Za sad ne. Smatramo da je dovoljno to što imate pravo da postavite sami svoje skriptove. Skriptove postavljate putem FTP-a kao što ažurirate i ostale fajlove na prezentaciji (v. sledeće pitanje).

Kako da postavim svoj CGI skript?
Dovoljno je da ga postavite u svoj cgi-bin direktorijum i da mu uključite execute permission (ovo drugo moguće je uraditi iz nekih FTP klijenata - CuteFTP to provereno zna da radi).

Koje su putanje do home direktorijuma, sendmail-a, perl-a... ?
Home direktorijum korisnikovog sajta je /home/korisnik/html, gde je "korisnik" username koji koristi za ftp upload. Putanja do CGI direktorijuma    je /home/korisnik/html/cgi-bin. Perl je /usr/bin/perl, a sendmail    /usr/sbin/sendmail.

Mail

Da li je ograničena veličina mailbox-a koje korisnik dobija?
U principu ne, ali bi to trebala biti neka razumna mera. Zadržavamo pravo da ogranicimo mailbox na 5MB u slučaju da disk bude pun i to samo dok ne postavimo veći. 

Kako je organizovano tih 5 mail adresa koje idu uz web server?
Svaka od tih pet adresa može biti ili forward (znači, nešto što se prosleđuje na neki drugi nalog na bilo kom provajderu) ili POP3 mailbox na našem serveru (može slobodno da mu se pristupi sa bilo kojeg provajdera). Koliko god adresa korisnik da uzme, mora postojati jedna default adresa na koju će se prosleđivati "sve ostalo" što stigne na domen. Ova poslednja adresa je vrlo bitna i zato što se na nju vraćaju neisporučeni mail-ovi poslati iz CGI skriptova. Dakle, pomenutih pet adresa su ustvari četiri plus jedna.

Primer: u slučaju pet adresa koje spadaju u standardnu konfiguraciju, korisnik se može odlučiti da to izgleda ovako:

  • webmaster@mojdomen.co.yu - forward na nekoime@yahoo.com

  • prodaja@mojdomen.co.yu - lokalni POP3 mailbox na Inetovom serveru.

  • mojeime@mojdomen.co.yu (lična adresa) - lokalni POP3 mailbox.

  • nekodrugoime@mojdomen.co.yu - forward na nekodrugoime@bits.net

  • @mojdomen.co.yu (sve ostalo) - forward na mojdomen@eunet.yu

U ovom slučaju, adrese na drugim provajderima (Yahoo, Eunet, Bits) su adrese koje korisnici svejedno koriste, i odgovara im da im i pošta sa nove adrese stiže na nju.

Default adresa ("sve ostalo"@mojdomen.co.yu) je vrlo korisna firmama koje imaju svoju lokalnu mrežu, jer omogućava postavljanje lokalnog mail servera (MDaemon, Winroute). U tom slučaju, računar koji radi kao mail server se konfiguriše da se povremeno modemom priključuje na internet, skida mail sa default mailbox-a i raspoređuje ga u svojim lokalnim korisnicima. Firma sada na svom mail serveru može da otvori neograničen broj korisnika koji se sa Inetove strane vide kao jedan jedini mailbox.

Baza podataka

Šta se tačno podrazumeva pod "pristup bazi podataka"?
Obezbeđen je pristup MySQL bazi iz perl skriptova. U okviru standardnih 25MB mozete da smestite fajlove sa MySQL tabelama. Dobićete svoje korisnicko ime i šifru za pristup bazi. MySQL je vrlo popularna relaciona baza prvenstveno zato što je besplatna, ali i zbog svoje izuzetne brzine. Za razne druge varijante, kao što su korišćenje java servleta za pristup bazama ili korišćenje Microsoft Access baze, potreban je poseban dogovor. 

Secure server

Šta se podrazumeva pod "korišćenje Secure Web Servera"?
To podrazumeva da imate poddirektorijum na našem secure serveru pod kojim se nalaze vaši fajlovi. Gledajući sa Interneta to izgleda ovako: "https://secure.inet.co.yu/vašafirma/". Pošto je taj server vlasništvo naše firme i vidi se kao https://secure.inet.co.yu odgovornost za sadržaj je i naša pa je procedura za njegovo korišćenje malo komplikovanija. Izmene podataka na secure web serveru se ne rade direktno putem FTP-a već se podaci šalju našem administratoru ili ostavljaju na našem FTP serveru. Administrator zatim smešta podatke u dati direktorijum. Korisniške šifre i podaci, u ovom slučaju, putuju kriptovani preko mreže.

Može li moja firma da ima svoj secure web server, npr. htps://secure.mojdomen.co.yu, na vašem računaru?
Može, ali dobro razmislite da li vam se to isplati više


HW prikazi

Netgear FVS336G
Netgear ProSafe FVS336G je VPN Firewall/Ruter sa dva WAN porta. Dolazi u kompaktnom metalnom kućištu, sa internim napajanjem i atraktivnom cenom.
Linksys RVS4000
Linksys RVS4000 je 4-portni Gigabit ruter, sa VPN podrškom, SPI Firewall-om i cenom manjom od 150 evra. Ono što ovaj uređaj izdvaja od niza sličnih je propusna moć NAT Internet veze od čak 800 Mb/s...
Linksys WRT300N
Linksys WRT300N je širokopojasni bežični ruter, koji objedinjuje tri uređaja u jednom kućištu. Tu su bežični Access Point, 4-portni Fast Ethernet Switch i ruter sa Firewall-om.
Linksys RV042
Linksys RV042 je 4-portni Internet VPN ruter. Ono što ga razlikuje od mase sličnih uređaja je prisustvo dva WAN porta, odnosno mogućnost da istovremeno održava dve Internet veze...

Dalje

IT Novosti

Četiri jahača informacione Apokalipse
Kakve su prognoze konsultantske kuće Gartner za sledećih 5 godina pročitajte u članku "Četiri jahača informacione Apokalipse", objavljenom u Asee News br.49.
A šta posle Interneta stvari
O utiscima posle LeWeb konferencije u članku "A šta posle Interneta stvari".

Dalje

Kontakt

Telefoni
011 3239 870 (+fax)
063 855 5856
065 3239 870
Adresa
Majke Jevrosime 17, Beograd


Prodaja

Index
Po proizvođaču
Apple, Qtek, HTC, Dell
Po kategoriji
Hardver, Sofver, LAN
Kompletan katalog