Traženje posla preko Internet-a

Traženje posla preko Interneta

Teško je proceniti koji deo Internet saobraćaja je posvećen »traženju posla«, ali ono što se na prvi pogled uočava je:

  • Da su pretraživači prilagođeni traženju posla
  • Da većina prezentacija firmi imaju zonu »posao«
  • Da su Elektronske konferencije pune priče o poslu.

Pretraživači

Pretraživači su jedan od najpopularnijih načina za skupljanje informacija sa Internet-a. Koriste se pri traganju za Web sajtovima koji sadrže tražene ključne reči. S obzirom na frekvenciju korišćenja pretraživača radi pronalaženja posla, uobičajeno je da se korisniku pretraživača ponude opcije pretrage prilagođene traženju posla.

Komercijalni Web sajtovi

S obzirom da Web omogućava korisniku da na jednom mestu nađe informacije i o firmi, i o profilu posla i plati, intenzivno se koristi pri traženju posla, kako iz ugla kadrovskih službi, tako i od strane onih koji traže posao.
Iz ovog razloga skoro sve prezentacije većih firmi imaju Web zonu "posao".
Web zona "posao" obično ima udarno mesto u nevigacionim elementima Web strana, tako da posetioci koji su došli tražeći standardne komercijalne informacije lako "skrenu" ka traženju prilike za zaposlenje.

Newsgroups i Mail liste

Iskusni korisnici Internet-a koriste Newsgroup-e i Mail liste da bi ostvarili viši nivo informisanosti. Ova zona takođe dvojako deluje, sa jedne strane ljudi koji traže posao saznaju za njih važne informacije, a istovremeno službenici kadrovskih službi su u prilici da stupe u direktan kontakt sa dokazanim »poznavaocima« određene teme.
Sistem je izuzetno efikasan po pitanju »vrućih« i ljudskom snagom deficitarnih tehnologija.

Otvoreni projekti

Otvoreni projekti (Open Source Projects) su neformalne grupe (trenutno) nezavisnih stručnjaka koji sarađuju na razvoju naprednog i nekomercijalnog projekta. U suštini ovakve grupe rade na specifičnom grupnom i individualnom marketingu koji za cilj ima eventualnu komercijalizaciju projekta i razvoj izuzetno snažnih ličnih referenci. Takođe, cilj je da se investitor ili poslodavac navede na davanje ponude i inicijalni korak i time postigne bolja cena, kako za projekat, tako i za zaposlenje i uticaj u »pravoj« firmi. (Sindrom ima primera i u našoj političkoj praksi: G17, G17+, NBJ, Vlada SRJ, ...).

Zaključak

Traženje posla sadrži scenario lova i lovine. Newsgroups, Mail liste i Otvoreni projekti za službenike kadrovskih službi predstavljaju lovinu, pri čemu se lako može ustanoviti da je upravo suprotno - da je u pitanju iskonski trik sa privezanom »kozom« koja služi za hvatanje »tigra«.

A.Filip


Povezano

HW prikazi

Netgear FVS336G
Netgear ProSafe FVS336G je VPN Firewall/Ruter sa dva WAN porta. Dolazi u kompaktnom metalnom kućištu, sa internim napajanjem i atraktivnom cenom.
Linksys RVS4000
Linksys RVS4000 je 4-portni Gigabit ruter, sa VPN podrškom, SPI Firewall-om i cenom manjom od 150 evra. Ono što ovaj uređaj izdvaja od niza sličnih je propusna moć NAT Internet veze od čak 800 Mb/s...
Linksys WRT300N
Linksys WRT300N je širokopojasni bežični ruter, koji objedinjuje tri uređaja u jednom kućištu. Tu su bežični Access Point, 4-portni Fast Ethernet Switch i ruter sa Firewall-om.
Linksys RV042
Linksys RV042 je 4-portni Internet VPN ruter. Ono što ga razlikuje od mase sličnih uređaja je prisustvo dva WAN porta, odnosno mogućnost da istovremeno održava dve Internet veze...

Dalje

IT Novosti

Četiri jahača informacione Apokalipse
Kakve su prognoze konsultantske kuće Gartner za sledećih 5 godina pročitajte u članku "Četiri jahača informacione Apokalipse", objavljenom u Asee News br.49.
A šta posle Interneta stvari
O utiscima posle LeWeb konferencije u članku "A šta posle Interneta stvari".

Dalje

Kontakt

Telefoni
011 3239 870 (+fax)
063 855 5856
065 3239 870
Adresa
Majke Jevrosime 17, Beograd


Prodaja

Index
Po proizvođaču
Apple, Qtek, HTC, Dell
Po kategoriji
Hardver, Sofver, LAN
Kompletan katalog