Wireless i ADSL?

Wireless i ADSL

Prvo pitanje koje se postavlja je – zašto uvesti wireless LAN? Jedan od najčešćih motiva je želja da se poslovni/kućni prostor ne "obogaćuje" LAN instalacijom (zidne i podne kanalice, izbušeni zidovi, kablovi i opet kablovi...). Negde nije ni moguće (ili isplativo) ugrađivati kompletnu žičnu instalaciju. Možda ste u vašem poslovnom prostoru (ili iznajmljenom stanu) samo kraće vreme, ili jednostavno volite da imate što manje kablova.

Wireless LAN sigurno rešava sve prethodne probleme, uz ogradu da domet bitno zavisi od strukture objekta. Ako ste u zgradi od cigala ili montažnih elemenata moći ćete jednim wireless uređajem da pokrijete i nekoliko spratova (u praksi smo probali na 3 sprata), međutim ako ste u objektu sa zidovima koji su sa čeličnom armaturom, možete imati problem i u susednoj sobi.

U obilju uređaja koji postoje na tržištu opredelili smo se za Linksys uređaje (www.linksys.com), za koje smatramo da daju najbolji odnos cena/kvalitet. Dosadašnja iskustva (ni jedan reklamiran uređaj za poslednje 2 godine), što i nije čudno s obzirom da je Linksys deo CISCO Systems Inc. (www.cisco.com).

Najčešće Internet veze koje stoje na raspolaganju korisnicima su ADSL, kablovski i bežični Internet. Bez obzira na vrstu veze, potrebni su vam pouzdani uređaji koji će bežično preneti kvalitetan signal svim korisnicima u vašem prostoru. Razmotrićemo nekoliko scenarija korišćenja WLAN tehnologije u kućnom/SOHO okruženju.

ADSL PRISTUP INTERNETU

Kada uvedete ADSL Internet najverovatnije ćete od vašeg Internet provajdera dobiti odgovarajući ADSL modem. Obratite pažnju na sledeće “detalje”:

 • Da li ste dobili model koji ima USB priključak (namenjen samo za jedan računar) ili ima i Ethernet port (RJ-45) što bi vam omogućilo da na njega povežete neki od bežičnih access pointa/rutera?
 • Da li ste ADSL uveli preko obične digitalne linije, ili preko ISDN linije. Ako ste ADSL dobili preko obične linije onda sve odgovarajuće uređaje naručujete u “Annex A” varijanti, dok oni koji su ADSL uveli preko ISDN linije uzimaju “Annex B” varijantu. Cene za sve vrste uređaja su iste u obe varijante, ali je jako bitno tačno znati koja varijanta vam je potrebna da bi ste uštedeli vreme na eventualnoj zameni uređaja.

Jedan od najpopularnijih uređaja je Linksys WAG200G (cena 90 EUR + PDV) Wireless-G ADSL Home Gateway (Annex A ili B) – uz ovaj uređaj ADSL modem od provajdera vam nije ni potreban – jer u jednoj kutiji dobijate:
ADSL2+ Modem, Internet-sharing Router, 4-Port Switch i Wireless-G Access Point
High-speed ADSL2+ Modem vam daje brzu, "stalno ukljucenu" vezu ka Internetu

Povežite vaš kućni PC i ostale bežične uređaje (npr. Linksys WIP 320 Wireless Skype telefon) na Gateway i na Internet preko ugradjenog Wireless-G Access Point, ili se povezite direktno preko 4-port Ethernet Switch
Napredni Firewall, Filtriranje sadržaja i Sigurnosne funkcije štite vaše personalne računare, vaše podatke i vašu porodicu .

KABLOVSKI I BEŽIČNI PRISTUP INTERNETU

Bez obzira da li WLAN uvodite u kompjuterizovanu porodicu (u kojoj majka, otac, kćerka i sin imaju svako po računar i još po neki WiFi uređaj), ili ste mala firma sa 5 do 50 zaposlenih obezbeđivanje bežičnog signala nije jedina funkcija koja se očekuje od WLAN uređaja. Sigurnost je apsolutni imperativ kada radite u bežičnom okruženju (ne bi ste želeli da neko pristupa podacima na vašem serveru iz parkiranih kola ili da neko koristi vaš Internet iz susednog stana). Zato je bitno primeniti sve sigurnosne mere koje stoje na raspolaganju.

Jedan od načina je da se uređaji koji mogu da pristupe vašem WLAN-u filtriraju po MAC adresi (Media Access Control je jedinstvena oznaka za svaki mrežni uređaj), pored zaštite na uobičajeni način (korisničko ime i šifra). Tako ćete biti sigurni da vaše resurse može da koriste samo uređaji koji su pojedinačno prijavljeni na ruter kao što je:

Linksys WRT54GL (cena 83 EUR + PDV) Internet Ruter sa:

 • 4-port LAN switch
 • 54Mbps Wireless Access Point (802.11g).
 • TKIP i AES enkripcija,
 • Filtriranje wireless MAC adresa
 • Snažan SPI firewall.
 • DHCP server
 • Podešavanje Wireless stanica `pritiskom na dugme`
 • Izmenjivi - OpenSource firmware.

BEŽIČNI SKYPE?

Pošto ste uveli WLAN u vaš prostor, napokon možete da sednete u omiljenu fotelju (ili na kauč/sofu) stavite laptop u krilo, uključite wireless funkciju, prikopčate vaš USB VoIP Skype telefon i slobodno pričate sa prijateljima i poslovnim partnerima iz celog sveta besplatno. Mada, kad pogledate šta sve imate u krilu, baš vam i nije neki napredak u odnosu na sedenje za stolom i stonim računarom. Suština Skype servisa je ipak u telefoniranju, a za telefonski razgovor ste odavno navikli da u ruci imate mali aparat i ništa drugo.
Zato je Linksys razvio Wireless telefon koji ima ugrađen Skype, tako da vam kompjuter uopšte nije ni potreban. Dodatna pogodnost je što ovaj uređaj možete da koristite i van vašeg prostora - gde god postoji WiFi spot – aerodrom, hotel, restoran, kongresni centar….

Linksys WIP 320 (cena 148 EUR + PDV) Skype Wireless-G telefon:

 • WiFi 802.11b, 802.11g
 • domet: 200 m napolju, 75m unutra
 • ekran: 1,8 inča TFT, 128 x 160 piksela
 • USB 1.1 port, konektor za slušalicu
 • 45 x 118 x20 mm, 100 grama

Povezano

HW prikazi

Netgear FVS336G
Netgear ProSafe FVS336G je VPN Firewall/Ruter sa dva WAN porta. Dolazi u kompaktnom metalnom kućištu, sa internim napajanjem i atraktivnom cenom.
Linksys RVS4000
Linksys RVS4000 je 4-portni Gigabit ruter, sa VPN podrškom, SPI Firewall-om i cenom manjom od 150 evra. Ono što ovaj uređaj izdvaja od niza sličnih je propusna moć NAT Internet veze od čak 800 Mb/s...
Linksys WRT300N
Linksys WRT300N je širokopojasni bežični ruter, koji objedinjuje tri uređaja u jednom kućištu. Tu su bežični Access Point, 4-portni Fast Ethernet Switch i ruter sa Firewall-om.
Linksys RV042
Linksys RV042 je 4-portni Internet VPN ruter. Ono što ga razlikuje od mase sličnih uređaja je prisustvo dva WAN porta, odnosno mogućnost da istovremeno održava dve Internet veze...

Dalje

IT Novosti

Četiri jahača informacione Apokalipse
Kakve su prognoze konsultantske kuće Gartner za sledećih 5 godina pročitajte u članku "Četiri jahača informacione Apokalipse", objavljenom u Asee News br.49.
A šta posle Interneta stvari
O utiscima posle LeWeb konferencije u članku "A šta posle Interneta stvari".

Dalje

Kontakt

Telefoni
011 3239 870 (+fax)
063 855 5856
065 3239 870
Adresa
Majke Jevrosime 17, Beograd


Prodaja

Index
Po proizvođaču
Apple, Qtek, HTC, Dell
Po kategoriji
Hardver, Sofver, LAN
Kompletan katalog